Zwangerschap

Zwangerschap

Ben je zwanger?
Je zwangerschap heeft gevolgen voor je werk, daarom is het belangrijk je werkgever op tijd te informeren over je zwangerschap. Officieel moet dit uiterlijk tien weken voor je uitgerekende datum melden. Het is beter om rond de drie maanden zwangerschap je werkgever in te lichten, of nog eerder, als veel klachten ervaart die je belemmeren in je werk.
Je werkgever moet jou dan voorlichten over de mogelijke (extra) risico’s van je werk tijdens je zwangerschap, maar ook na je bevalling of in de periode dat je borstvoeding geeft. Samen met je werkgever kan je bespreken of er aanpassingen nodig zijn aan je werk of dat je meer pauzes nodig hebt. Daar heb je recht op.

Zwangerschaps- en bevallingsverlof
Om tijdig vervanging voor jou te regelen, wil je werkgever graag weten wanneer je met zwangerschapsverlof gaat. Je werkgever vraagt je om een zwangerschapsverklaring, waarop staat dat je zwanger bent en wanneer je bent uitgerekend. Deze verklaring verkrijg je via de verloskundige of gynaecoloog. Je werkgever vraagt hiermee het zwangerschapsverlof voor je aan.
Tijdens je verlof wordt je salaris gewoon doorbetaald. Verder is het goed om te weten dat je werkgever verplicht is om jou je oude baan terug te geven na je verlof. En dat je, als je in het basisonderwijs werkt, recht hebt op compensatie als je verlof in de zomervakantie valt.

Zwangerschapsonderzoeken
Tijdens je zwangerschap bezoek je regelmatig een gynaecoloog of verloskundige. Je werkgever hoort je de mogelijkheid daarvoor te geven. Ook is vastgelegd dat de bezoeken je geen loon mogen kosten.

Geboorte
Zodra je kind geboren is moet je dat bij een aantal instanties melden:
• bij je werkgever en bij die van je partner;
• bij de gemeente waar het kind geboren is;
• bij de ziektekostenverzekering waar het kind verzekerd wordt.
Je partner heeft tijdens de bevalling en voor het aanmelden van het kind bij de burgerlijke stand
recht op calamiteitenverlof. Daarnaast kan de partner na de bevalling kraamverlof opnemen. Het aantal dagen kan per cao verschillen, maar twee dagen is op dit moment bij wet geregeld. Verder is het mogelijk om drie dagen onbetaald ouderschapsverlof op te nemen in deze periode, wat de werkgever niet weigeren mag.

Heb je nog andere vragen gebied van zwangerschap en werk of wil je advies in jouw persoonlijke situatie, neem dan direct contact op met Arboneel.

Related Projects